İç Mimari & Tasarım
Vietnam yüzen evler

Vietnam yüzen evler

Yüzen Evlerin Önemi Nedir?

Pnrprojex olarak bir işi aldıktan sonra ön araştırma evresine gireriz. Ve şunu fark ettik aslında yy dır yüzen evler var. Sömürge döneminden gelen gelenek dünyanın yoksul bölgelerinde de insanlar uzun zamandır su üzerinde yaşıyordu. 25 ila 40 metre uzunluğundaki tekne-evler turistler tarafından kiralanıyor. Fikir, 100 yıl kadar önce arazi edinmesine izin verilmeyen bir İngiliz’e ait. Bu çözüm gelecekte daha da önem kazanacak gibi. Yüzen köy Kuzey Vietnam’daki Halong Körfezinde yüzer köyler bir arada bulunuyor. Burada bin 600 kişi ahşaptan yüzer evlerde yaşıyor. Çevredeki adaların yaşam şartları uygun değil. Köy sakinleri geçimlerini balıkçılık, inci avcılığı ve turizmden sağlıyor. Elektrik ihtiyacı jeneratörlerle karşılanıyor.  Küresel ısınmanın geleceğimizi tehdit altına alması,su seviyelerinin özellikle kıyı şeridi bulunan ülkelerin daha çok tehdit altında olması tasarımcıları yeni arayış ve çözüm önerileri geliştirmeye yönlendirdi. Bu teoriden hareketle kıyı şeritlerinde karasal ortamların yanı sıra su üzerinde yeni yaşam alanları ve bu yaşama alanları için mimari mekân, iç mekân, yakın çevre ve buna benzer tasarım problemlerinin çözümüne ilişkin uygulamalar ve öneriler uygulanmaya başlanmış ve bu anlamda bilimsel araştırmalar planlanmakta ve uygulanmaktadır. Yüzen evlerin yaygınlaşmasında; yerleşim birimlerini tehdit eden sel baskınları ve deniz seviyesi yükselmeleri gibi doğal etkenlerin yanı sıra, hızlı kentleşme ve ekonomik faaliyetler gibi beşeri etkenler de öne çıkmaktadır. Kısaca biz yeni bir keşif yapmadık. Mevcutta var olan bir olayın tasarımsal sürecine katkı sağladık.

Yüzen evlerin gördüğü talepler ve pandemi döneminde talep artışı;

Yüzen evler ayrıca kentlerden uzak, doğa ile iç içe bir yaşam seçeneği sunduğu için gün geçtikçe turizm sektöründen ve çevrecilerden daha fazla ilgi görmektedir. ABD, İngiltere, Hollanda, Kamboçya ve Filipinler yüzen evlerin yaygınlaştığı ülkelerdir. Türkiye’de ise kültür balıkçılığı yapılan deniz ve göllerinde dalyan yerleşmeleri olarak ortaya çıkan yüzen evler, 2007 yılından beri yaygınlaşmaktadır. Ülkemizde bulunan yüzen evler, dalyanların işlevlerine sahip olmaları nedeniyle; dönemlik/geçici yerleşmeleridir. Keban Baraj Gölü, ülkemizde yüzen evlerin son yıllarda sayısının arttığı alanlardan biridir. Bu meskenler, balık çiftliklerinde çalışanların barınağı ve balıkçılık faaliyetinin gereksinimlerini karşılayan bir lojistik deposu olarak kullanılmaktadır. Aslında bakacak olursak talepler harika işletmeciler ve yatırımcılar için büyük fırsat.Fakat Dünya ülkelerinde olduğu kadar bizim ülkemizde tam yerini bulamadı.

Sayısız yüzen  mekan örnekleri verebilirim; “İç kale” evleri Avrupa’nın ilk yüzen apartman kompleksi Waterstudio.NL “Deniz Ağacı” adlı tasarımında yengeçten kuş türlerine hayvanlar için katmanlar halinde çeşitli yaşam alanları oluşturmayı düşünmüş. Yüzen cami Bu ibadethane Birleşik Arap Emirlikleri hesabına Hollandalı mimarlarca tasarlanmış. Dubai’de “Dünya“ adlı bir ada grubu oluşturuldu. Dünya haritası şeklinde düzenlenen 270 ada 5 kıtayı temsil ediyor. Tayland’ın Yao Noi adasında bulunan OMA’nın eski ortaklarından Ole Scheeren tarafından tasarlanan sinema salonu. Kısaca say say bitmez bu tasarımları.

Ne yazık ki bizim ülkemizde tasarım olayının olduğunu düşünmüyorum. Bunu anlamak için mimar olmaya gerek yok. Çevrenizdeki apartmanlara, tasarlanan avm lere, sinema salonları, okullar… Fark göremezsiniz. Tek fark kalite, işçilik, malzemedir. Sadece malzeme ile farklılık yaratılmakta. Ve ne üzücüdür ki işveren tasarımcı, tasarımcı teknik eleman konumundadır.

Diğer bir konu şekilci bir toplumuz. İnsanlar kendi sevdiklerine seveceklerinden çok karşı tarafı düşünerek seçerler. Örneğin yatları gezin hepsi aynı formatta tasarlanmıştır. İç mekân donatılarında krem tonları, ahşap ve genelde beyaz tonları görürsünüz. Bu artık kalıplaşmıştır ve böyle devam eder. Neden acaba? Hâlbuki yaz renkleri olabilir; sarılar, maviler, fuhşa ve hatta kültürel motiveler, baskılar desenler görebiliriz.

Pandemide; Özellikle kentsel dönüşümle birlikte kaybolan evlerimiz. Neden derseniz? balkonsuz evler, mutfaksız evler, salonsuz evler. Düşünsenize insanlara ev yapıyorsunuz fakat balkon yok, bahçe yok nefes yok insanların zor yaşam şartlarını daha da zorlaştırıp depresif bir hale sokuldu. Bu ise karavan ve yüzen ev gibi taleplerin artmasına sebep oldu diyebiliriz. Ama Türkiye de yüzen evlerden çok yat kültürü bulunmaktadır. Bizlerin dâhil olduğu bu projede Türkiye’de parçaların ve malzeme tefariğin burada olduğu fakat Miami için yapılmış bir projedir.

Yüzen evler için öncelikle dikkat edilmesi gereken mimari tasarım süreçleri neler oluyor.

Yüzen evin hareket imkânına göre iki tipi vardır. Birincisi, karaya bağlı, su kenarında bulunan, yeri değişmeyen amfibi evlerdir. Su kütlelerinin içinde yüzer halde veya kıyısındaki karada, suyun 3-6 metrelik dikey hareketine uyum sağlayabilen yapıdadır.

İkinci tip yüzen evler, su üzerinde yatay yer değiştirebilen, karasal bağlantısı bulunmayan, yeri değiştirilebilir gezen evlerdir. Balıkçılıkta ve turizmde yaygın kullanılır.

Yüzen evlerin en ilkelinden, en modernine ev şeklini, konforu ve yapı malzemesini belirleyen asıl etken, refah seviyesi, bölgesel ihtiyaçlar ve yerel niteliklerdir. Bambu dalları, ahşap, metal, plastik ve betonarme yüzen evlerin yapımında kullanılmaktadır. Kanada ve Hollanda konforlu ve donanımlı yüzen ev yapımında kendilerini geliştirmiş ülkelerdir. Bizler kaynak bulurken çok zorlandık. Yat fuarlarını gezdik. Lüks tekneleri inceledik. Ayrıca Mekanlar modüler oluşum prensibi içinde olmalıdır. Bana göre istenildiğinde birleştirilerek veya bölünerek işlevsel gereksinimlere uygun olarak farklı hacim alanları yaratmak gerekir. Bu Yüzen mekanlar da kullanılan malzemeler son derece hafif, dayanıklı, neme ve suya dayanıklı, nano teknolojik özellikli, bulunduğu bölgenin sahip olduğu sürdürülebilir nitelikli malzeme ve uygulamalar ile donatılmış,kolay detay çözümlemeleri ile sağlam ve eksiltme çıkarılmaya olanaklı modüler nitelik de olmalıdır.

Yatlar ve teknelerle karşılaştırıldığında neden yüzen evler tercih edilebilir?

Tekne ile yat günümüzde birbirinden farklı amaçlar için kullanıldığı düşünülen terimlerdir. Bilinenin aksine, tekne ile yat arasında çok da bir fark yoktur. Temel itibariyle ikisi de aynı ürün grubundan sayılır. Tekne kelimesi, genellikle küçük deniz araçlarını belirtmek için kullanılır. Tekneler nispeten yatlara göre ufak olduğu için orta seviyede motor gücüne ihtiyaç duyar. Yatlar, daha çok keyifli bir zaman geçirmek isteyenler için üretilmiştir. Lüks ve son teknolojiyle donatılan büyük deniz araçlarını belirtmek için yat kelimesi kullanılır. Yüzen evlerde dünyayı dolaşamazsınız. Ama evinizdeki ortamı ve rahatlığı sağlayabilirsiniz. Çözümlemeler daha çok su üzerinde duran şeklindedir. Sadece kısa mesafe de gidebilecek tasarımlarında olduğunu belirtmek isteriz.

Yüzen evlerin iç tasarımlarında ve dış görüntülerinde öncelikli olarak ele alınan konular ve bu anlamda daha lüks kullanım alanları;

Tamamen temel ihtiyaçlar. Evden bir fakı yok nasıl ki gün ışığı önemli ise burada da önemli. En önemli unsurlardan denize arkamızı dönmemeniz. Lükste sınır yok. Tamamen kullanıcının bütçesi ile alakalı bir durum. Ultra lüks kullanmak istediğiniz her şeyi buraya taşıyabilirsiniz.

Evi oluşturacak parçaları fabrikada özel olarak üretildikten sonra montajı ve inşası tamamlanmış olur. Genelde dış cephede kompozit yapılar hafif ama sağlam ve dayanıklı inşaatların üretilmesine olanak sağlıyor. Evin yapımında kullanılan malzemelerin her biri de termal ve akustik izolasyon ön planda seçilmeli. Evi oluşturan ana malzeme de yangına, rutubete ve tuzlu sudan kaynaklanabilecek aşınma ve yıpranmalara karşı koruma sağlamalıdır.

Bizim Tasarımızda Tüm yaşam alanları fütüristlik etkilerle süslü modern bir tarzla dizayn edildi. Pırıltılı yüzeyler, yenilikçi materyaller, alışılmışın dışında şekiller ve yumuşak renklerle dekorasyon gerçekten içimize sindi. Renk kullanımında alışılmışın dışına çıktık. Hardallar, antrasit, ham malzeme tercih ettik.

Evin eşsiz deniz manzarasına boydan boya geniş camlarla kaplanarak denizin evin iç mekânlarıyla bütünleşmesi sağlandı. Geometrik şekiller ve antrasit ve beyaz birlikteliğinin yoğun bir şekilde kullanıldığı banyoda manzaraya bakıp yüz yıkamak keyif verici. Bu keyif, barda da devamını sürdürmektedir. Üst kattaki güneşlenme alanı dj ortamında yada sağladığımız ses sistemi ile başka bir ambiyans geçişi sağlamaktadır. Yaptığımız tasarımın kullanım amacı konut, parti, organizasyon, balayı evi şeklinde düşünebilirsiniz

PNR Projex inşaat ve mimarlık
Yazar Y. İç Mimar Pınar Nihan Kaplan 
Sonraki Yazı
Ev Tadilatı Yapan Firmalar