İç Mimari & Tasarım

2020’de neredeyse her sektörde olduğu gibi hepimiz evlerde geçirdik. Daha doğrusu geçirmek zorunda kaldık ve her şeyi evlerde de yapabildiğimizi keşfettik. Önceden uyanık zamanımızın küçük bir kısmını geçirdiğimiz evler hayatımızın merkezine yerleşti. Yalnızca televizyon izlenen akşamlarda oturduğumuz koltuklar ve genelde boş kalan çalışma masaları günün başrolünü aldılar. 2021’in ilk yarısında da bu böyle devam etti. Peki, yaşam tarzımız değişirken bunu evlerimiz nasıl yansıttık? İşte 2021’de evlerimizi şekillendirecek iç tasarım trendleri.

SICAK RENKLER YENİDEN ÖN PLANDA

RENKLER iç tasarımda çok önemli bir rol oynar ve her zaman güncel iç tasarım için önemlidir. Renkler, mekânın görünümüne, tasarımına ve hissine uygun olmalıdır. Daha önceki sezonlarda, sıcak renkler, mor gibi daha soğuk renklerle takas edilmişti. Ancak 2021’de sıcak renkler büyük bir geri dönüş yapıyor. Geçen sene nötr renk olarak gri daha çok kullanılsa da bu sezon soğuk tonların yerini bej ve sıcak renk paleti alıyor.

EĞRİ ÇİZGİLER

Eğriler ve pürüzsüz kenarlar, bir evde rahat bir hava verir. Bu organik, çekici şekiller, iç tasarım trendlerinde temel olan köşeli kenarların ve net çizgilerin yerini alıyor. Kabarık kanepeler ve rahat koltuklar, 2021’deki trendlerin yanı sıra dairesel mobilyalar, aynalar, sanat eserleri ve daha fazlasını belirliyor.


KALIN DUVAR KÂĞ
ITLARI

İster oturma odasında, ister yatak odasında, hatta konferans odasında olsun, cesur duvar kâğıtları etrafımızdaki duvarlara çarpıyor. Daha önce, bu öğe yalnızca ilginç bir bükülme olarak kullanılıyordu, ancak şimdi daha cesur ve daha dekoratif. En son iç tasarım trendleri, duvar kâğıdını çevreniz için bir sanat türü olarak görüyor. Geometrik desenler, manzara manzaraları, soyut şekiller, insan ve hayvan figürleri – birçok duvar kâğıdı baskısı türü, 2021’in iç tasarım trendlerinde yaygın olarak kullanıldı.

TABLO TAVANLAR


Cesur renkler ve desenler, ayna armatürleri ve tavanlardaki boyalı sanat, hem konut hem de ticari alanların hissini değiştirebilir. Eksantrik olmasına rağmen, bu son iç tasarım trendi ilginç bir görünüm sağlar ve odaya eğlenceli ve şüphesiz  ilginç bir açı kattığını görüyoruz.

DOĞADAN YANSIMALAR

İnsanlar sıcak tonlara ve doğal unsurlara yönelirken, iç tasarım trendleri daha çevre dostu bir yaklaşım benimsiyor gibi görünüyor. Gerçek veya suni doğal malzemelerden yapılan dekor öğeleri, mekanınıza doğal ve otantik bir görünüm kattığı için yoğun talep görmektedir. En son trendler, döşemeden tezgahlara, vurgulu dekora ve dolaplara kadar her yerde doğal ahşabı bir araya getiriyor. Mermer, granit ve çakıl gibi taşlar ve bu taşlara benzeyen malzemeler de bu güncel iç tasarım trendine hitap ediyor. Hem tüketiciler hem de tasarımcılar geri dönüştürülmüş ve el yapımı ürünleri yalnızca estetik görünümleri için değil, aynı zamanda çevre dostu tasarım yaklaşımlarının bir işareti olarak benimsiyorlar. İster sürdürülebilir bir bambu zemin ister bir iç mekan bitkileri bahçesi kullanın, doğayı iç mekanlara getirmek 2021 için en sıcak iç tasarım trendlerinden biridir.

TEK RENKLİ PALET

En son iç tasarım trendleri, siyah ve beyaz yüzeylerin klasik zarafetini kucaklıyor. Siyah aydınlatma armatürleri, pencere çerçeveleri, mobilya detayları ve bitişleri bu sezonun trendleriyle uyumlu. Siyah ve beyaz desenler, baskılar, dekoratif objeler ve aksesuarlar ilk olarak İskandinav tasarım stilleriyle tanıtılmış olabilir, ancak burada kalacaklar. Örneğin, duvarları siyaha boyamak güncel bir iç tasarım trendi haline geldi ve koyu rengi parlak beyaz mobilyalarla dengelemek şık bir tasarım stili yaratabilir. Cesur ve minimalist havasıyla bu monokrom öğeler her türlü dekorda kullanılabilir.

ESNEK ALANLAR

Geçmişte mekanlar genellikle hizmet ettikleri amaca göre belirlenmişti – oturma alanları, yemek alanları, toplantı odaları vb. Ancak artık insanlar, alanlarından en iyi şekilde yararlanmalarına olanak tanıyan daha çok işlevli alanlar istiyor. Özellikle daha küçük alanlarda yaşayan insanlar için kullanışlılık ve işlevsellik esastır, bu da esnekliği güncel bir iç tasarım trendi haline getirir.
Örneğin, katlanır masa ve sandalyeler, duruma göre bir oturma odası ile yemek odası arasında geçiş yapmayı mümkün kılar. Ek olarak, ince tekerlekli mobilyalar kullanmak, alanı değiştirmeyi kolaylaştırır.

GELENEKSEL FRANSIZ TASARIMI


Ortaçağ tasarımın yerini, neoklasizm gibi daha eski iç tasarım trendlerinden ilham alan geleneksel nouveau tasarımının eklektik güncel iç tasarım trendi aldı. Bu en son iç tasarım trendi, antika mobilya parçalarını içeriyor, ancak fütüristik bir dokunuşla. Sıcak renkli vurgular ve tek renkli renk paletleri gibi mevcut iç tasarım trendlerinin birleşimiyle süslenmiş, muhteşem bir mobilya parçası hayal edin.

SOMUT VURGULAR

Beton her zaman zeminlerde ve tezgahlarda yaygın olarak kullanılırken, bu çok yönlü, erişilebilir malzeme artık sarkıt aydınlatma ve mobilya gibi ev dekorasyonları da dahil olmak üzere daha ilginç ve beklenmedik şekillerde kullanılmaktadır. 2021 iç tasarım trendleri, betonun sadece yüzeyler için malzemeden daha yenilikçi şekillerde kullanımını teşvik ediyor.

Bununla birlikte, betonla dekorasyon yaparken, alanınızın çok gri olmamasına dikkat edin – alanınızın en son iç tasarım trendleriyle aynı seviyede olduğundan emin olmak için beton vurguları kırmızı veya sarı gibi parlak, sıcak renklerle eşleştirin.

MAXİMALİZM

İç mekanlar, çatışan baskılar, parlak renkler ve evlerin her yerini süsleyen çekici makalelerle 2021 iç tasarım trendlerine sıçradı. Minimalizme karşı bir stil ifadesi olarak başlayan şey, şimdi en son iç tasarım trendlerinden biri haline geliyor.

SÜRDÜRÜLEBİLİR TASARIM

Dünya eko-bilinçli hale geldikçe, mevcut bir iç tasarım trendinin sürdürülebilirliğe dayanması tek mantıklı. Sürdürülebilirlik, çevresel etkinin en aza indirilmesi anlamına gelir – örneğin, ikinci el bir eşya bulmaktansa yepyeni bir kitaplık yapmak için bir ağacı kesmek daha etkilidir.

Bu güncel iç tasarım trendini göz önünde bulundurarak, yeni bir ürün satın almadan önce tasarım estetiğinize uyan bir şey için yerel ikinci el mağazalarını kontrol edin.

Mevcut iç tasarım trendlerine mükemmel bir şekilde uyan bir şey bulabilirsin, hatta ilk etapta bunu düşünebilirsin! Ek olarak, bazı malzemeler diğerlerinden daha çevre dostudur. Örneğin, bambu zeminlerin üretimi parke zeminlere göre daha az külfetlidir ve bu da bambuyu en son iç tasarım trendleriyle daha şık bir seçim haline getirir.

AKILLI TEKNOLOJİ

Teknoloji ve iç tasarım birbirini tarihsel olarak etkilemiştir, dolayısıyla 2021 için en son iç tasarım trendleri teknolojideki ilerlemeleri yansıtacaktır. Artık kumandaya bile uzanmadan televizyonu açabiliyoruz. Sonuç olarak, mevcut trendler, yeni ev asistanı teknolojileri dalgasına kolayca uyum sağlayan şık elektronikleri teşvik ediyor.

PNR Projex inşaat ve mimarlık
Yazar Y. İç Mimar Pınar Nihan Kaplan 
Önceki Yazı
Kadıköy Tadilat Firmaları